5 tips dersom du får igjen på skatten

igjen-på-skatten

Fikk du tilbake penger på skatten, men vet ikke hva du skal bruke de til? Her er fem tips som gjør at pengene gir deg enten avkastning, eller en fin besparelse.

Betal gjeld

Å betale gjeld er kanskje det beste du kan bruke pengene på. Ikke bare sparer du betydelig på fremtidige utgifter, men du gjør det også helt risikofritt. Hvor mye du sparer er avhengig av hvilken gjeld du har.

De dyreste lånene er det du bør betale ned på først. Her er det bare å se på låne- og kredittavtalene, og så velge den gjelden som har høyeste effektive rente. Som regel betyr det at du bør prioritere kredittkortgjelden, eller små forbrukslån uten sikkerhet. Studielånet er normalt det siste du bør betale ekstra ned på.

Spar til egen bolig

Har du ikke egen bolig enda? Spar til egenkapital! I dag kreves det at du kan stille med minimum 15% egenkapital av kjøpesummen. Fordi prisene på bolig har steget såpass raskt de siste årene, er det mange som sliter med å spare raskt nok til egenkapital. Pengene du får tilbake på skatten kan således være ekstra kjærkomne.

Er du under 34 år bør du sette pengene på en BSU-konto. Sjekk hvilke banker som gir deg best rente. Per januar 2019 kan du få over 3, 5% rente i flere enn 20 banker i landet. Du får også med deg 5 000 kroner i skattefradrag, så fremt du setter inn maksimumsbeløpet på 25 000 kroner før utgangen av året. Husk at dette er summen du får skattefradrag for. Du kan naturligvis spare mer om du har mulighet til det.

Start med fondsparing

Om du ikke har investert i fond enda, bør du vurdere om dette er noe for deg. Fondene med lavest risiko er normalt pengemarkedsfondene, obligasjonsfondene og kombinasjonsfondene. Vil du spare i aksjefond bør du vurdere et indeksfond, dersom aksjemarkedet er helt nytt for deg. Der er forvaltningskostnadene lavest.

Fondssparing anbefales ofte for de som ikke har for mye gjeld, og som allerede har kjøpt bolig (eller allerede har egenkapital nok).

Spar for barna dine

Mange velger å sette av penger til sine egne barn. En eller annen gang i fremtiden skal de kanskje studere, og de aller fleste vil inn på boligmarkedet når de selv skal stifte familie. De fleste banker har BSU-kontoer for dette formålet. Der er pengene låst inntil barna blir myndige, og de kan selv overta stafettpinnen.

Dessverre blir det ingen skattefradrag før kontohaveren (barnet ditt) får inntekter nok (per i dag må man tjene omtrent 70 000 kroner per år), men rentene er slettes ikke verst.

Skaff deg en bufferkonto

Lever du fra hånd til munn hver eneste måned? Sett pengene du fikk igjen på skatten på en egen konto. Da har du midler til uforutsette utgifter, og får sikkert sove bedre om natten. Dette kan bli kjærkomne midler dersom vaskemaskinen konker, bilen må repareres, eller lignende.

De fleste burde ha en sum i bakhånd som tilsvarer to til tre månedslønninger. Pass på at pengene settes på en konto som ikke er tilknyttet bankkortet ditt.

Arv, feriepenger, bonuser

Det er ikke bare skattepenger tilbake som gir gode muligheter for smarte investeringer. Du kan naturligvis gjøre det samme dersom du arver, får bonus på jobben, eller får mer feriepenger enn du trenger.